10 snabba tips inför uppkörningen

Nervös inför uppkörningen? Här har jag listat 10 tips som jag hoppas ska kunna hjälpa dig öka dina chanser att klara uppkörningen. Ju mer tid du lägger på att läsa körkortsteori och övningsköra desto mindre nervös kommer du vara när du ska köra upp.

 1. Sömn stärker ditt minne
 2. Ät och drick innan
 3. Hitta till Trafikverket
 4. Övningskör regelbundet
 5. Boka körlektioner
 6. Plugga körkortsteori
 7. Tag med giltig legitimation
 8. Klä dig lämpligt
 9. Stäng av mobilen
 10. Trafikverkets bilar

 1. Sömn stärker ditt minne
 2. Enligt en undersökning från University of Montreal i Kanada stärker djup och drömfylld sömn minnet. Så se till att du går och lägger dig tidigt kvällen innan så du blir ordentligt utvilad lagom till din uppkörning.

  Källa: Illustrerad Vetenskap – Sömn stärker ditt minne

 3. Ät och drick innan
 4. Det räcker inte med sömn, du behöver också få i dig mycket energi och vätska för att orka prestera ditt yttersta. Gör i ordning din mat dagen innan så du har allt redo på uppkörningsdagen. Kom även ihåg att gå på toa lagom innan du ska köra upp.

 5. Hitta till Trafikverket
 6. Kolla upp var Trafikverket ligger där du ska göra ditt körprov och se till att du hittar dit. Gör det dagen innan så slipper du bli stressad i onödan och kanske till och med komma försent. Det hade väl varit ganska bortkastade pengar att missa uppkörningen och inte ens få provköra?

 7. Övningskör regelbundet
 8. Fokusera på att övningsköra så mycket som möjligt innan din uppkörning. Tänk på att det är bättre att övningsköra korta stunder och ofta, än att köra länge och sällan. Försök också köra på olika platser så du inte bara vänjer dig vid ett visst område. Hamnar man sen i en helt ny trafiksituation är det lätt hänt att man blir stressad och inte vet vad man ska göra. Då är det bättre att du upplever den stressen när du övningskör istället för på uppkörningen.

 9. Boka körlektioner
 10. Det bästa och mest effektiva sättet att förbereda sig inför den stora dagen är att kombinera privat övningskörning med körlektioner vid en trafikskola. En trafikskola kan erbjuda dig större förutsättningar att klara uppkörningen på första försöket. På en trafikskola lär du dig grunderna samt får en opartisk bedömning av din körning som du sedan kan ta till dig och öva på hemma när du kör privat.

 11. Plugga körkortsteori
 12. Det är lättare att förstå sig på hur trafiken fungerar om du pluggar körkortsteori under samma period som du övningskör. Det är precis det Trafikverket vill att man ska göra eftersom man är tvungen att boka teoriprovet och körprovet samtidigt.

  Klicka här för att svara på körkortsfrågor från 2017 på nätet

 13. Tag med giltig legitimation
 14. Glöm för sjutton inte att tag med dig giltig legitimation annars blir det ingen uppkörning!

 15. Klä dig lämpligt
 16. Ta fram lämpiga kläder dagen innan och kom t.ex. inte till Trafikverket i klänning, pyjamas, höga klackskor eller stövlar. Vanliga sneakers och jeans funkar bra. Det är ingen modevisning du ska på.

  Stäng av mobilen

 17. Stäng av mobilen
 18. Din mobil ska vara avstängd under hela uppkörningen för att du inte ska bli störd när du kör. Tänk inte ens tanken på att ta fram den innan du fått ditt besked, inte ens för att kolla klockan.

 19. Trafikverkets bilar
 20. Det kan kännas tryggare och mindre nervöst att köra en bil man är van vid. Därför tycker jag du ska kolla upp Trafikverkets bilar för att veta vilken bil du kommer få köra upp med. Bokar du uppkörningen via en trafikskola får du såklart köra en av deras bilar.

  Läs även: Körskolor med likadana bilar som Trafikverket

Senast uppdaterad: 24/02/2017

Skriv en kommentar