15 vanligaste felen vid uppkörning

 1. Kör inte miljövänligt (ecodriving)
 2. Följer inte väjningsregler
 3. Dålig fordonshantering och manövrering
 4. Dålig planering och framförhållning
 5. Dålig hastighetsanpassning
 6. Dålig avsökning
 7. Dålig parkering
 8. Dåligt riskmedvetande
 9. Dåligt samspel
 10. Kan inte utföra säkerhetskontrollen
 11. Kör över järnvägskorsning utan att titta
 12. Använder inte blinkers (körriktningsvisare)
 13. Kan inte backa
 14. Utsätter bilen för onödigt slitage
 15. Bryter mot andra trafikregler

 1. Kör inte miljövänligt (ecodriving)
 2. Om du använder för höga växlar, inte hoppar över växlar, trycker ner kopplingen för ofta som leder till ökad bränseförbrukning, eller motorbromsar sällan eller aldrig så kommer din körning troligtvis inte tolkas som tillräckligt miljövänlig.

 3. Följer inte väjningsregler
 4. Bryter du mot högerregeln i korsning, missar att stanna där stopplikt gäller eller lämnar inte förträde åt andra trafikanter du har väjningsplikt för kan det bero på att du inte pluggat körkortsteori tillräckligt.

  Klicka här för att plugga körkortsteori online.

 5. Dålig fordonshantering och manövrering
 6. Fordonshantering och manövrering är väl det praktiska i sig med bilkörningen. Du måste helt enkelt kunna växla, svänga, kunna hitta dragläget, bromsa och stanna samt framföra fordonet framåt och bakåt på ett säkert och behagligt sätt. Får du motorstopp för många gånger, speciellt i situationer där det kan utgöra en fara, eller är du helt enkelt för klumpig när du svänger eller får bilen att hoppa till varje gång du växlar behöver du nog öva lite mer tills det flyter på bättre.

 7. Dålig planering och framförhållning
 8. Det säger sig självt att om du är dålig på att planera när du kör kommer du heller inte kunna ha lika bra koll på vad som händer i trafiken. Det handlar alltså om att god planering och framförhållning gör att körningen blir betydligt säkrare och mer miljövänlig. Man behöver anpassa hastigheten efter trafiksituationen man befinner sig i för att i första hand värna om säkerheten men också för att minska bränsleförbrukningen. Fäster man blicken långt fram så hinner man reagera i tid om det skulle dyka upp någon fara och trafiken flyter på mycket bättre.

 9. Dålig hastighetsanpassning
 10. Kör du över hastighetsgränsen, för sakta så trafiken stannas upp, för fort på en liten och krokig väg, för fort efter avfart av landsväg eller motorväg, bromsar in för häftigt eller långsamt, eller anpassar inte hastigheten efter väglag och sikt så kommer du förmodligen kugga på hastighetsanpassning.

 11. Dålig avsökning
 12. Om du kuggar på grund av brist på avsökning kan det vara för att du inte kollar i backspegeln vid inbromsning, i döda vinkeln vid sväng eller körfältsbyte, eller allmänt inte uppmärksam på dina medtrafikanter när du kör.

 13. Dålig parkering
 14. Placerar du inte bilen innanför rutan eller parkerar för nära ett annat fordon kan du räkna med att inspektören kommer skaka på huvudet. Att blockera trafiken eller brista i uppmärksamheten gällande andra medtrafikanter under parkeringen lär också resultera i ett negativt besked. Det är inte heller tillåtet att köra tvärs över en parkering bara för det råkar vara tomt på bilar.

 15. Dåligt riskmedvetande
 16. Visar du inte att du är medveten om vad det finns för risker i olika trafiksituationer när du kör kan inspektören förmodligen inte lita på dig som förare och därmed inte godkänna din uppkörning. Närmar du dig en stillastående buss t.ex. bör du sänka hastigheten och lägga din uppmärksamhet på eventuella personer som kan tänkas gå ut framför bussen. Visa helt enkelt att du hinner stanna om det behövs.

 17. Dåligt samspel
 18. Glömmer du bort att tänka på att du inte är själv i trafiken och är dålig på att få ögonkontakt med dina medtrafikanter finns det risk att du inte lyckas samspela på ett bra sätt när du kör. Det är viktigt att kunna visa sin avsikter för att undvika missförstånd som lätt kan leda till oväntade olyckor.

 19. Kan inte utföra säkerhetskontrollen
 20. Lyckas man inte få upp motorhuven eller vet man t.ex. inte vad som menas med servostyrning så behöver man nog öva mer på fordonskännedom. Man behöver känna till bilens olika vätskor och var dom finns samt kontrollera däckmönstret och samtliga lampor.

 21. Kör över järnvägskorsning utan att titta
 22. Att närma sig en järnvägskorsning utan att titta kan vara väldigt riskfyllt. Skulle det oturligt nog komma ett tåg just då blir hela bilen mosad då ett tåg kan ha en bromssträcka upp till 1 km. Är du inte medveten om riskerna och inte tittar eller anpassar hastigheten efter sikt vid en järnvägskorsning kan det få stora konsekvenser.

 23. Använder inte blinkers (körriktningsvisare)
 24. Ett sätt att visa sina avsikter när man kör är att blinka. Gör man inte det vid sväng, körfältsbyte, utfart av rondell, samt inte vid avfart av landsväg eller motorväg borde man börja fundera på vad man håller på med egentligen. Enligt en undersökning är det förare som inte blinkar när dom kör som folk stör sig mest på i trafiken. Så bli inte förvånad om du kuggar för du låtit bli att använda bilens blinkers.

  Källa: Lokalnytt – Det här stör vi oss mest på i trafiken (09/11/2016)

 25. Kan inte backa
 26. Misslyckas du backa på ett smidigt och trafiksäkert sätt så är det helt enkelt det du behöver öva mer på. Att få backa runt ett hörn, in i en parkeringsruta eller genom att fickparkering är vanligaste backningarna man får utföra på uppkörningen.

 27. Utsätter bilen för onödigt slitage
 28. Att utsätta bilen för onödigt slitage kan innebära att du använder vindrutetorkarna när det inte regnar, börjar köra när handbromsen ligger i, glider runt på kopplingen eller kör för fort på en grusväg som leder till stenskott.

 29. Bryter mot andra trafikregler
  • Kör över heldragen linje.
  • Kör i fel typ av körfält (t.ex. bussfil).
  • Kör mot rött.
  • Kör mot enkelriktat.
  • Kör på en väg där körförbud gäller.
  • Kör utan halvljus.
  • Missbrukar bilens helljus och bländar andra förare.
  • Gör omkörning vid omkörningsförbud.

  Öva på körkortsfrågor från 2017 här.

Senast uppdaterad: 27/02/2017

Skriv en kommentar