5 tips när du ska boka uppkörning

Så det är dags att boka uppkörning? Oavsett om du ska köra upp för första gången eller om du kuggat flera gånger och ska göra ännu ett försök så hoppas jag att dessa tips kommer vara till nytta för dig.

 1. Välj en annan ort
 2. Boka inom 3 dagar
 3. Kolla efter avbokade tider
 4. Avboka senast 24 timmar innan
 5. Ha koll på vad du behöver träna på

 1. Välj en annan ort
 2. Bor du i en större stad som Stockholm eller Göteborg kan det vara en god idé att boka din nästa uppkörning på en annan mindre ort istället. Större stad betyder oftast mer trafik vilket kan göra körningen betydligt svårare. Det förklarar även statistiken som visar att folk kuggar oftare i storstäder jämfört med mindre städer och orter. Så innan du bokar om kolla upp var du har störst chans att klara uppkörningen. Det är dessutom inte säkert det finns lediga tider där du bor, då är det bra att vara öppen för fler alternativ.

  Här klarar flest uppkörningen: Trafikverket – Körprov B (pdf-fil, 268 kB)

  Här klarar flest teoriprovet: Trafikverket – Kunskapsprov B (pdf-fil, 263 kB)

 3. Boka om inom 3 dagar
 4. För dig som bara blivit godkänd på teoriprovet men inte på körprovet måste se till att klara uppkörningen inom 2 månader från det datum du skrev teoriprovet för att slippa göra om båda proven. Trafikverket kan bara garantera att du får en ny chans för uppkörning inom dessa 2 månader om du bokar om senast 3 dagar efter att du kuggade. Samma sak gäller om du klarade körprovet men blev kuggad på teoriprovet. Tänk dock på att det inte går att att boka om något av proven innan du genomfört båda. Detta är för att Trafikverket vill att man genomför både teori och praktik under samma period vilket i längden leder till mer kvalificerade bilförare och ökad trafiksäkerhet.

 5. Kolla efter avbokade tider
 6. Det kan vara väldigt frustrerande när man upptäcker att det inte finns någon ledig tid de närmaste veckorna, kanske inte ens de närmaste månaderna. Om man nu inte är intresserad av att boka uppkörningen på en annan ort finns det fortfarande ett sätt att lösa problemet. Det är helt enkelt genom att kolla efter avbokade tider. Går du in på Trafikverkets bokningssida mellan 07:45 och 08:00 på morgonen varje dag kan det mycket väl hända att det dyker upp lediga tider som folk avbokat. Ju oftare du går in och kollar, desto större chans har du såklart att få tag i en ledig tid. Det gäller att vara snabb eftersom du inte är den enda som vill köra upp.

 7. Avboka senast 24 timmar innan
 8. Skulle du av någon anledning få förhinder och inte har möjlighet att göra uppkörningen du bokat så går det att avboka. För att få tillbaka pengarna krävs det dock att du avbokar senast 24 timmar innan ditt provtillfälle. Samma regler gäller även för ombokning. För att avboka eller omboka ditt prov kan du logga in i tjänsten Boka Prov eller ringa Kundtjänst Förarprov på nummer 0771-17 18 19 (öppet dygnet runt).

 9. Ha koll på vad du behöver träna på
 10. Sist men abosolut inte minst, se till att du har koll på vad du behöver träna på inför nästa körprov eller teoriprov. Oftast har man inte så många dagar på sig innan man ska göra ett nytt försök så sätt igång att träna direkt. Försök ställ rätt frågor till dig själv: ”Vad behöver jag tänka mer på? Vad kan jag bli bättre på? Vad gjorde jag för fel sist? Vad kan jag göra för att undvika samma misstag?…” Man kan trots allt bara göra sitt bästa.

Senast uppdaterad: 26/02/2017

Skriv en kommentar